Slovenská delegácia na Svetovej skautskej konferencii v Káhire

46
Foto: Archív českej delegácie

Koncom augusta sa štvorčlenná delegácia slovenských skautov zúčastnila Svetovej skautskej konferencie, ktorá sa konala v Káhire, Egypte. Skunky, člen zahraničnej rady a zástupca komisára pre WOSM, nás previedol celým priebehom tohto podujatia, na ktorom sa spolu s ďalšími 2000 skautmi zo 176 krajín diskutovalo o budúcnosti skautingu.

Čo je Svetová skautská konferencia?

Svetová skautská konferencia je najvýznamnejším podujatím skautského hnutia, ktoré sa koná každé tri roky. Na tejto konferencii sa stretávajú delegáti zo všetkých členských organizácií, aby počas približne týždňa diskutovali a rozhodovali o kľúčových otázkach, ako je voľba nového svetového náčelníctva, prijatie novej stratégie, trojročného plánu a určenie miest konania svetových skautských akcií, ako je Svetové skautské jamboree alebo Scout Moot.

Foto: Enrique Leon, World Scout Bureau

Zloženie slovenskej delegácie

Slovenskú delegáciu tvorili štyria skauti: Barbora Müllerová – Barča, členka Náčelníctva SLSK a dlhoročná členka zahraničnej rady; Filip Košťál – Funo, WOSM dobrovoľník v európskom regióne; Jakub Tuchyňa – Skunky, vedúci delegácie; a Marek Fukas – Méďo, ktorý sa zúčastnil ako pozorovateľ a bývalý člen v európskom regióne. Pre všetkých bola konferencia výnimočná, pretože išlo o prvé osobné stretnutie od roku 2017, a mnohí sa tešili na to, že sa po dlhom čase opäť uvidia naživo.

Foto: Archív slovenskej výpravy

Prípravy na konferenciu

Prípravy na konferenciu prebiehali mesiace vopred. Delegácia musela dôkladne preštudovať stratégiu WOSM a trojročný plán, zoznam kandidátov do svetového náčelníctva a posúdiť ponuky krajín, ktoré sa uchádzali o hosťovanie budúcich svetových skautských akcií. Najväčšou výzvou bola príprava na rozhovory s kandidátmi, ktorých bolo celkovo 26. Bolo potrebné získať jasnú predstavu o ich plánoch a víziách pre WOSM, aby delegácia mohla urobiť zodpovedné rozhodnutia.

Foto: Enrique Leon, World Scout Bureau

Let do Káhiry a prvé dojmy

Cesta do Káhiry sa začala stretnutiami s ďalšími skautmi už na letisku. Delegácia sa stretla so skautmi z Írska, Rakúska, Česka a dokonca aj s jednou Kanaďankou. Príchod do Káhiry však priniesol aj kultúrny šok. Skauti dostali pokyny týkajúce sa miestnych zvyklostí, ako napríklad zákaz konzumácie alkoholu a povinnosť nosiť dlhé oblečenie a zahalené telá, čo bolo náročné vzhľadom na teploty dosahujúce 35-38 stupňov Celzia. Prekvapením bola aj klimatizácia v priestoroch, ktorá bola nastavená na 18 stupňov, čo spôsobilo nepríjemný teplotný šok pri vstupe do miestností.

Foto: Sameh Mshaly, World Scouting

Priebeh konferencie

Konferencia sa niesla v intenzívnom duchu. Po úvodných ceremoniáloch, príhovoroch a zhodnotení posledného trojročného obdobia nasledovali diskusie o kľúčových otázkach. Prvé dni boli venované voľbám kandidátov do svetového náčelníctva. Slovenská delegácia musela konať rýchlo a zabezpečiť si stretnutia s kandidátmi, aby získala čo najviac informácií a mohla sa zodpovedne rozhodnúť. Pomocnú ruku poskytla Cracow group, skupina skautských organizácií z krajín strednej a východnej Európy, medzi ktoré patrí aj Slovenský skauting. Spolupráca s Maďarskom, Českom, Poľskom, Litvou, Lotyšskom a Estónskom bola kľúčová pri rozdeľovaní kandidátov a výmene informácií.

Foto: Enrique Leon, World Scout Bureau

Náročné rozhodnutia a diskusie

Jedným z náročných rozhodnutí bolo napríklad hlasovanie o mieste konania ďalšieho Svetového Scout Mootu. Jediným kandidátom bol Taiwan, ktorý predstavil kvalitnú ponuku, ale politická situácia s Čínou vyvolávala obavy o bezpečnosť akcie. Slovenská delegácia sa nakoniec rozhodla podporiť Taiwan, čím vyjadrila solidaritu s touto krajinou.

Počas konferencie bolo veľa intenzívnych diskusií a dlhých rokovaní, ktoré sa odohrávali v preklimatizovaných miestnostiach. V tretí deň konferencie sa slovenská delegácia opäť stretla s Cracow group, aby si vymenila informácie o kandidátoch, zhodnotila ich silné a slabé stránky a rozhodla, ktorí kandidáti sú najvhodnejší na jednotlivé pozície.

Foto: Enrique Leon, World Scout Bureau

Voľby a podpora zo Slovenska

Rozhodnutie o tom, koho podporiť vo voľbách, bolo kľúčovým momentom. Slovenská delegácia sa stretla aj s podporou zo Slovenska v podobe Petra Banciho – Tetrisa, komisára pre WOSM, a Kataríny Šebíkovej – Poky, Predsedníčky Zahraničnej rady. Snažili sa zvoliť z každého zo skautských regiónov aspoň dvoch kandidátov, aby zabezpečili, že každý región bude mať svojho zástupcu a jeho problémy budú na svetovej úrovni reprezentované.

Foto: Enrique Leon, World Scout Bureau

Záver konferencie a pohľad do budúcnosti

Konferencia bola náročná, plná sedení a diskusií, ale slovenskí skauti sú presvedčení, že rozhodnutia, ktoré prijali, posunú organizáciu WOSM na ďalšiu úroveň. Výsledky tejto konferencie sa naplno prejavia až o tri roky, keď sa skauti opäť stretnú na ďalšom podujatí.

Foto: Enrique Leon, World Scout Bureau

Zážitky z Káhiry

Pred odletom domov si slovenská delegácia stihla pozrieť aj pyramídy, čím si svoj pobyt v Egypte obohatila o nezabudnuteľný zážitok. Konferencia však pre nich nebola len o objavovaní nových miest, ale najmä o tvrdej práci a dôležitých rozhodnutiach, ktoré ovplyvnia budúcnosť skautingu na celom svete.

Foto: Archív slovenskej delegácie

Autor: Jakub Tuchyňa – Skunky