GILŠ 2023: 10 dní skautského vzdelávania a formácie

1180
Foto: Vladislav Kakody

“Môže byť? Môže byť! 1,2,3… GILŠ´23!” Tento pokrik rezonoval v posledných augustových dňoch na 10-dňovej letnej časti Gillwellskej inštruktorskej lesnej školy (GILŠ). Bola plná podnetných prednášok, diskusií, workshopov a zaujímavých osobností. 

GILŠ predstavuje najvyšší stupeň skautského vzdelávania. Absolvovaním tohto kurzu a zložením inštruktorských skúšok získajú absolventky a absolventi hodnosť Inštruktorka/Inštruktor Slovenského skautingu, čo je významný úspech a uznania hodný míľnik v skautskej činovníckej kariére. Tento rok prebieha 10. ročník GILŠ a účastní sa ho celkovo 19 účastníčok a účastníkov, ktorí sú odhodlaní pracovať na svojich víziách, zručnostiach a sú pripravení venovať niekoľko ďalších rokov dobrovoľníckej služby v skautskom hnutí.

Foto: Vladislav Kakody

História GILŠ v skratke

V roku 1919 zaviedol Baden-Powell štandardizovaný školiaci systém pre vodcov. Skauti, ktorí úspešne absolvovali výcvik, boli ocenení insígniami “Wood Badge”, ktoré sú vyrobené z dvoch drevených korálok navlečených na konci koženej šnúrky. Tradícia tréningu “Wood Badge” vo svete stále pokračuje, na Slovensku je jeho ekvivalentom práve GILŠ. Inštruktorky a inštruktori Slovenského skautingu môžu po jej úspešnom absolvovaní nosiť charakteristickú vlnenú šatku s tartanom rodu MacLaren, dekorovanú drevenými korálikmi z akáciového dreva. 

Ako bola letná časť GILŠ 2023?

Tím GILŠ pripravil pre účastníčky a účastníkov 10 dní nabitých prednáškami, formačnými blokmi, zaujímavými hosťami a zážitkovými aktivitami. Program zameraný na rozvoj osobnosti, líderských, správnych, lektorských a strategických zručností bol doplnený splavom vodnej nádrže Ružín a putovaním Šarišom. 

Dôležitou súčasťou bol Deň otvorenej GILŠ, počas ktorého si návštevníčky a návštevníci mohli pozrieť prednášky a “zrkadlá do duše” súčasného ročníka GILŠ. 

Foto: Vladislav Kakody

Hosťujúcimi lektormi boli významní občianski aktivisti, ktorí si prešli skautingom. Patril medzi nich napríklad Pavel Hrica (spoluzakladateľ a riaditeľ združenia Cesta von, známe aj vďaka projektu Omamy), Dáša Cingálková (spoluzakladateľka Montessori škôlky v Bratislave a tvorkyňa semináru zameraného na prevenciu sexuálneho násilia na deťoch). Významnou návštevou boli lektori najvyšších skautských vyznamenaní Rad strieborného vlka a Rad strieborného trojlístka ako aj členky a členovia Náčelníctva Slovenského skautingu.

Aké máš dojmy z letnej časti GILŠ?

“Tohtoročná GILŠ bola pre mňa miestom, kde som mohla predovšetkým načerpať množstvo novej inšpirácie. Z ľudí, z prednášok, z reflexie samej seba, ako to mám a ako vážne to so skautingom myslím. Napriek fyzickej únave som odchádzala znovu nabitá a zapálená. Vďaka patrí všetkým, čo sa na nej podieľali, v neposlednom rade účastníkom.” Silvia Cochová (Mikanka), vodkyňa GILŠ tímu.

“Desať dní, počas ktorých sa čas spomalil, až takmer zastal, no tempo zážitkov nabralo plné otáčky. Desať dní v prírode, ďaleko od vravy bežných povinností, blízko ľudí, blízko svojho vnútra. Desať dní, počas ktorých sme vytvorili novú dedinku na východe Slovenska a stali sa na chvíľu blízkymi susedmi. Desať dní, ktoré sme venovali zberu vedomostí, skúseností a inšpirácie na ďalšiu cestu. Raz, dva, tri, … GILŠ dvadsaťtri!” – Adam Jakubička (Tyči), člen tímu Skautského inštitútu na Slovensku a tímu VLŠ Safari.

Foto: Vladislav Kakody

“Letná časť GILŠ bola rozhodne náročná, ale formačná. Pretkaná smiechom, novými priateľstvami, rozhovormi a únavou. Najviac vo mne rezonuje formácia nových inštruktorov a skutočne hĺbkové poznanie skautingu ako organizácie. Kde to nebolo len o pekných myšlienkach, ale praktických návodoch, ako napredovať a formovať nielen seba, ale aj organizáciu ako takú.”Lucia Kondelová (Klea), členka SELŠ tímu a oblastnej rady Skautskej oblasti kniežaťa Pribinu.

“Strach z toho, že prídem o prvé dni GILŠ kvôli boľševniku rýchlo vystriedala radosť, že mi stačí len sedieť v loďke a pádlovať a nasávať! Po putovnej časti hor sa táboriť. Sedieť na gánku a vtipkovať, či debatiť, nasávať milión informácií a pocítiť, aký veľký rozmer má “byť inštruktorom.” Užívať si kontrasty hluku a ticha, zodpovednosti a voľnosti. Bolo to intenzívne a hoc sme prišli vyčerpaní, doplníme palivo a frčíme ďalej v našich svetoch! “ Adriána Čikotová, členka tímu LRŠ Equilibrium.

Autorka článku: Eva Novotná – člen tímu