Informácie o slovenskej výprave na svetovom skautskom jamboree v Južnej Kórei

1425
Foto: Časť slovenskej výpravy v Južnej Kórei /Miroslava Petrášová/

(Bratislava, 6.8.2023) V Južnej Kórei, SanManGeum práve prebieha 25. svetové skautské jamboree (WSJ), ktorého sa zúčastňuje viac ako 43 000 skautov a dobrovoľníkov z vyše 150 krajín celého sveta. Medzi nimi aj 86 slovenských skautov a skautiek. Počas posledných dní táborisko sužujú extrémne horúčavy a vlhkosť, ktoré spôsobili mladým účastníkom a dobrovoľníkom viaceré zdravotné problémy. Slovenská výprava však nehlási žiadne zdravotné problémy účastníkov spojené s horúčavami a ani iné závažné zdravotné problémy.

Slovenský skauting je informovaný o  aktuálnej situácii a extrémne horúcom počasí, ktoré na podujatí pretrváva už niekoľko dní. Sme v aktívnom kontakte s vedením slovenskej výpravy, ktorá je priamo na mieste konania podujatia. Ide o historicky najväčšiu slovenskú výpravu, ktorá sa kedy zúčastnila na svetovom skautskom Jamboree. 

Bezpečnosť všetkých členov výpravy je našou najvyššou prioritou. Od prvého dňa vedúci slovenského kontingentu intenzívne pracujú priamo na mieste na zabezpečení všetkého, čo by mohlo zmierniť súčasnú situáciu s horúcim počasím a organizáciou. Hľadajú a realizujú riešenia, aby účastníci mohli naďalej pokračovať v účasti na podujatí a užili si zábavné aktivity, medzinárodné priateľstvá a jedinečné zážitky, ktoré môže ponúknuť len svetové jamboree.

Sme si vedomí toho, že za posledné štyri dni zažilo tieto intenzívne teplotné výkyvy viacero účastníkov rôznych zahraničných kontingentov, ale zatiaľ môžeme potvrdiť, že žiaden z členov slovenskej výpravy netrpel ochorením z horúčav a ani inými závažnými zdravotnými problémami.

Foto: Svetové skautské jamboree v Južnej Kórei /archív WOSM/

Organizátori svetového skautského Jamboree WSJ spolupracovali so svetovou skautskou organizáciou WOSM a kórejskou vládou na rýchlej implementácii opatrení, ktoré zaistili zlepšenie infraštruktúry táboriska a ešte väčšiu bezpečnosť účastníkov a dobrovoľníkov. Situácia sa tak začala výraznejšie zlepšovať. Vďaka novým opatreniam a zlepšeniam infraštruktúry táboriska zostávajú účastníci zo slovenského kontingentu pozitívne naladení. V súčasnosti slovenský výprava neplánuje opustiť predčasne táborisko a ukončiť účasť na Jamboree, ktoré sa oficiálne končí 12.augusta 2023.

Slovenské vedenie kontingentu naďalej pravidelne komunikuje s vedúcimi dobrovoľníkov v patrolách, rodičmi účastníkov, slovenským veľvyslanectvom, vedením Slovenského skautingu, organizátormi Jamboree a Svetovou organizáciou skautského hnutia (WOSM). Ďakujeme všetkým dospelým skautským dobrovoľníkom slovenskej výpravy za to, ako sa k výzvam stavajú a ako skvele svojich mladších zverencov podporujú.

“Bezpečnosť našich účastníkov kontingentu je našou najvyššou prioritou a sme si plne vedomí extrémnych horúčav ovplyvňujúcich táborisko, kde sa Jamboree odohráva. Každý deň sme v bezprostrednej komunikacii s organizátormi akcie a snažíme sa zlepšovať všetky problematické oblasti s cieľom podporiť potreby našich členov. Zatiaľ sú naši účastníci v poriadku. Veríme, že to tak pretrvá až do konca Jamboree, a že všetci budú nielen v bezpečí, ale budú si môcť užiť dobrodružstvá a priateľské stretnutia, ktoré toto medzinárodné podujatie ponúka.”, hovorí Dominika Čaklošová, vedúca slovenského kontingentu na svetovom skautskom Jamboree WSJ 2023.

Pravidelné príspevky z podujatia môžete sledovať na facebookovej stránke, instagramovom profile a Youtube slovenského kontingentu. Hlavný a priamy kontakt so skautmi a skautkami na jamboree v Južnej Kórey zabezpečuje komunikačná manažérka Miroslava Petrášová dostupná na e-maile scoutmoot@scouting.sk a tel. čísle +421 948 022 447. 


Slovenský skauting patrí medzi najväčšie mládežnícke organizácie na Slovensku a má vyše 100 ročnú tradíciu. Skauting spája skvelé zážitky s budovaním životných zručností a silného charakteru. Ponúka pestrú programovú paletu pre rôzne vekové kategórie detí a mládeže, čím umožňuje aktívne tráviť ich voľný čas. Za pomoci stoviek mladých a dospelých dobrovoľníkov vytvárame priestor na ich všestranný rozvoj. V Slovenskom skautingu je v súčasnosti registrovaných viac ako 7000 členov, ktorí pracujú v takmer 100 skautských zboroch v 50 okresoch.

Mária Dirgová
Ústredie Slovenského skauting
komunikacia@skauting.sk
0915 368 892
www.skauting.sk