Deň svätého Juraja, patróna skautov, oslávime už deviatykrát

3147

O týždeň nás čaká už deviaty ročník Dňa so skautskou šatkou. Pri rannom zakladaní skautskej šatky na krk si spomenieme na nášho patróna, svätého Juraja. Pripomeňme si ho však trochu už dnes. Prečo práve svätý Juraj? Aká legenda ho sprevádza?

Kto bol svätý Juraj?

O tomto svätcovi nie je zachovaných veľa historických prameňov. Z toho, čo vieme, je pravdepodobné, že pochádzal z Kapadócie. Juraj vstúpil do vojska a stal sa obľúbencom cisára Diokleciána. Keď tento cisár začal prenasledovať kresťanov, rytier sa vzoprel, Diokleciána obvinil z krutého konania a sám sa priznal ku kresťanskej viere. Nepodľahol mučiacim technikám, ktorými sa ho vládca pokúšal prinútiť klaňať sa iným bohom. Práve naopak, Juraj svojou neoblomnosťou priviedol ku viere v Krista aj cisárovu manželku, Alexandru. Diokleciánovi napokon došla trpezlivosť a poslal na smrť nielen svojho rytiera, ale aj Alexandru. Obaja prišli o život 23. apríla 303 v Nikomédii.

Legendou opradený rytier

Svätý Juraj je najčastejšie zobrazovaný, ako sediac na koni stína hlavy draka. Toto vyobrazenie sprevádza povesť, ktorá hovorí o Jurajovom rodnom meste sužovanom drakom. Tento krutý drak si vraj každý deň žiadal obetu. Aby ho utíšili, prinášali mu obyvatelia každý deň dve ovce. Tie sa však postupne minuli. Osud pri prvej ľudskej obete padol rovno na kráľovu dcéru. Chtiac-nechtiac princezná kráčala v ústrety istej smrti. Tu však zasahuje odvážny Juraj, ktorý prebodáva draka kopijou a ten napokon umiera pod kopytami koňa nebojácneho rytiera. Týmto činom vraj priviedol ku kresťanskej viere a krstu až 15 000 ľudí i samotného kráľa.

Svätý Juraj, patrón

Príbeh tohto svätého priviedol pod jeho patronát mnohých ľudí, je patrónom nielen Anglicka ale aj Etiópie, Portugalska či Srbska a miest Janova či Moskvy. Okrem toho sa jeho pomyselnej ochrane tešia aj vojaci a roľníci. Prečo sme sa však pod jeho ochranné krídla uchýlili my, skauti? Svätý Juraj v sebe zhmotnil odvahu, nebojácnosť a oddanosť svojmu presvedčeniu. Môže nám byť príkladom aj tým, ako sa postavil proti násiliu páchanému na nevinných a nespravodlivo prenasledovaných.

„Jurajovia“ 21. storočia

Keď si budeme tento rok opäť s hrdosťou a radosťou v srdci dávať šatku na celý deň, spomeňme si pri tom aj na nášho patróna a to, čím nám môže byť príkladom aj dnes. Potešíme sa, ak budete s nami svoje myšlienky a dobré skutky z tohtoročnej oslavy Dňa skautov zdieľať na sociálnych sieťach. Použite označenie #somskaut a pomôžte nám tak vytvoriť mozaiku dobrých skutkov skautov a skautiek z celého Slovenska.