Vyhlásenie Náčelníctva Slovenského skautingu k aktuálne situácii s povodňami

413

Milí skauti, skautky a priatelia, v týchto dňoch sme svedkami následkov povodní, ktoré zasiahli viaceré oblasti na Slovensku aj v zahraničí. Chceme vyjadriť solidaritu a podporu všetkým, ktorých sa táto situácia dotkla. Vieme, že takéto udalosti prinášajú veľa neistoty a stresu, a preto sme pripravení pomáhať tam, kde je to potrebné.

Ako Slovenský skauting sme sa rozhodli zapojiť prostredníctvom iniciatívy Skautská služba. Spolupracujeme s organizáciami, ktoré sú priamo na mieste a majú potrebné kapacity a odborné zázemie na to, aby pomoc bola cielená a efektívna. Je dôležité, aby sa všetky snahy v týchto chvíľach koordinovali a predišli sme zbytočnému chaosu, ktorý by mohol skomplikovať zásahy profesionálov.

Ak máte možnosť pomôcť lokálne, či už ako jednotlivci alebo skupiny, povzbudzujeme vás, aby ste tak urobili. Pomoc vždy koordinujte s miestnymi autoritami a záchrannými či podpornými zložkami a organizáciami, aby bola vaša pomoc účinná a prínosná.

Dôležitá je aj morálna podpora. Povzbudzujeme vás, aby ste prejavili spolupatričnosť svojim známym i neznámym, ktorí v dôsledku povodní zažívajú náročné chvíle. Každý z nás môže pomôcť už len tým, že tu budeme pre tých, ktorí to práve potrebujú.

Ak máte záujem zapojiť sa do našich aktivít, zapíšte sa do zoznamu v priloženom odkaze a v prípade potreby vás bude kontaktovať Ústredie SLSK.

Zároveň ďakujeme všetkým, ktorí už pomáhate – či už priamo na mieste alebo inými spôsobmi.

Náčelníctvo Slovenského skautingu