Stredoeurópske stretnutie skautov a skautiek po 12 rokoch opäť na Slovensku

159
Foto: Marián Suvák

Uprostred nádhernej prírody Veľkej Fatry, v regióne Turiec, sa od 2. do 9. augusta 2024 koná Stredoeurópske Jamboree, známe ako Central European Jamboree 2024 (CEJ’24). Tento rok Slovensko privítalo skautov a skautky z rôznych krajín sveta, čím sa stalo hostiteľom tejto výnimočnej skautskej akcie po dlhých 12 rokoch. V týchto dňoch sa 1200 účastníkov, vrátane takmer 300 skautov zo Slovenska, stretáva v malebnom prostredí Drienok – Mošovce, aby zažili týždeň plný dobrodružstiev, nových priateľstiev a nezabudnuteľných zážitkov.

Príchod a prípravy

V predvečer začiatku akcie boli slovenské vlaky plné nadšených skautov, ktorí so sebou niesli nielen svoje batohy, ale aj očakávania a vzrušenie z nadchádzajúceho týždňa. Výprava zo Slovenska, pozostávajúca z 250 účastníkov a 40 členov servisného tímu, patrí k najväčším kontingentom na tejto medzinárodnej akcii. Pre slovenských skautov je táto udalosť nielen príležitosťou stretnúť zahraničných rovesníkov, ale aj zažiť medzinárodnú akciu priamo na domácej pôde.

Foto: Marián Suvák

Program a aktivity

Počas týždňa sa účastníci zúčastňujú rôznorodých aktivít, ktoré zahŕňajú hry, športové súťaže, workshopy a množstvo iných zaujímavých činností. Medzi hlavné body programu patrí Medzinárodný deň, kedy jednotlivé krajiny prezentujú svoje kultúry a tradície, čím skauti majú možnosť naučiť sa niečo nové o svojich zahraničných kamarátoch. Okrem toho sú pre účastníkov pripravené koncerty a výlety do krásnych Martinských holí, ktoré sľubujú nezabudnuteľné výhľady a dobrodružstvá.

Foto: Marián Suvák

Dobrovoľníctvo a komunitná angažovanosť

Skauti si tiež pripomínajú svoju úlohu v spoločnosti prostredníctvom rôznych dobrovoľníckych aktivít v regióne. Týmto spôsobom ukazujú, že skauting nie je len o zábave a zážitkoch, ale aj o službe a pomoci komunite.

Foto: Marián Suvák

Návštevný deň

Pre tých, ktorí by sa chceli stať súčasťou tejto výnimočnej akcie, bol 4. august určený ako návštevný deň, kedy verejnosť mala možnosť prísť a zažiť atmosféru jamboree. Registrovať sa dalo priamo na mieste, a tak mohli návštevníci zažiť aspoň kúsok z tohto medzinárodného stretnutia na vlastnej koži.

Foto: Marián Suvák

Historický kontext

Stredoeurópske jamboree má bohatú históriu, ktorá siaha až do roku 1931, kedy sa prvé tábory slovanských skautov konali v Prahe. Počas 30-tych rokov sa tieto tábory konali ešte niekoľkokrát, no tradícia bola prerušená druhou svetovou vojnou. Po šesťdesiatich rokoch sa však podarilo tradíciu obnoviť a od roku 1997 sa tieto stretnutia konajú pravidelne každé dva roky. Výnimkou bol rok 2020, kedy bola akcia zrušená kvôli pandémii COVID-19.

Foto: Marián Suvák

Skauting je stále živý

Stredoeurópske jamboree na Slovensku je dôkazom, že skauting je stále živý a má čo ponúknuť mladým ľuďom. S každým dňom sa na Drienku vytvárajú nové priateľstvá, ktoré prekonávajú hranice a kultúry. Tento týždeň je pre všetkých účastníkov nielen príležitosťou na osobný rast, ale aj na upevnenie pocitu spolupatričnosti a medzinárodnej spolupráce. Nech už pochádzajú z ktoréhokoľvek kúta sveta, všetkých skautov spája spoločný cieľ – žiť podľa skautských hodnôt a robiť svet lepším miestom pre všetkých.

Foto: Marián Suvák

Autor: Mária Dirgová
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%99edoevropsk%C3%A9_jamboree