Deň zamyslenia 2024 – životné prostredie a globálna chudoba

1037

Už o pár dní si spoločne pripomenieme Deň zamyslenia 2024. Čo je to Deň zamyslenia a čo pre nás WAGGGS pripravil tento rok? Na to sa pozrieme v nasledujúcich riadkoch. 

Zmysel samotného projektu

Zjednotiť sa ako celosvetové hnutie v myšlienke, ktorá aktuálne hýbe svetom. Dumať nad spoločnou témou v rovnaký čas spolu so skautskými sestrami a bratmi skoro každej krajiny sveta. Myslieť na seba navzájom a utužiť skautské sesterstvo a bratstvo. Aj toto bolo hlavnými myšlienkami pri návrhu vzniku Dňa zamyslenia, po starom Dňa sesterstva, ktorý oslavujú hlavne skautky združené v organizácii WAGGGS 22. februára. Tento dátum bol vybraný, ako už určite viete, práve preto, že v tento deň sa narodil samotný B. P., ako aj jeho manželka – Olave Baden-Powell, ktorá sa podieľala na vzniku dievčenského skautingu. 

Finálny ročník

WAGGGS každoročne pripraví a vydá balíček aktivít špeciálne tematizovaný k Dňu zamyslenia. Tento rok nás čaká finále trojročného programu „Náš svet, naša budúcnosť.“ Každý ročník bol zameraný na iné konkrétne problémy, ktoré si zvolili dievčatá z celého sveta v roku 2021 ako najaktuálnejšie. Za témy, ktoré najviac rezonovali, boli vybrané: 

2022 – Náš svet, naša rovnoprávna budúcnosť – životné prostredie a rodová rovnosť, 

2023 – Náš svet, naša pokojná budúcnosť – životné prostredie a mier, 

2024 – Náš svet, naša prekvitajúca budúcnosť – životné prostredie a globálna chudoba. 

Každým ročníkom nás sprevádzala Miku, ktorá objavovala svet a približovala nám vybrané okruhy. Inak tomu nebude ani tento rok a spolu s jej denníčkom sa pozrieme, ako možno vytvoriť prekvitajúcu budúcnosť. 

Povzbudzujeme vás, aby ste spolu s družinou, patrolou, oddielom alebo zborom oslávili práve tento významný deň či už účasťou a plnením si aktivitového balíčka, alebo svojím vlastným spôsobom. To už radi necháme na vás. Nezabudnite však zdieľať svoje dobrodružstvá pri príležitosti Dňa zamyslenia aj na sociálnych sieťach s heštegmi #WTD2024 #OURTHRIVINGFUTURE #SLSK.

Aktivitový balík

TIP: Posuňte plnenie aktivitového balíčka o krok ďalej! Vyplňte dotazník a spojte sa so skautskou družinou z Poľska alebo inej krajiny sveta a spoločne – medzinárodne oslávte Deň zamyslenia 2024. Priateľstvá, ktoré získate, môžu vašej družine otvoriť nové obzory! Vrelo odporúčame. Formulár nájdete TU.

Autor: Meri – Mariana Dendisová