Prinášame všetky základné informácie o 34. ročníku Betlehemského svetla

2084
Prinesenie Betlehemského svetla do Popradu, kde ho od slovenských skautov prevzali skauti z Poľska. Foto: Marián Suvák

Betlehemské svetlo sa odpaľuje z plamienka horiaceho v Bazilike Narodenia pána v Betleheme, odkiaľ osobným odovzdávaním zo sviečky na sviečku putuje medzi miliónmi ľudí. Napĺňa tak svoje poslanie byť symbolom jednoty, nádeje, lásky a radostnej predzvesti Vianoc. Na Slovensko sa tento rok dostane už po 34. raz.

Tento rok je to už tridsiaty štvrtý raz, kedy zavíta na Slovensko plamienok zo samotného Betlehema. Keďže sú s týmto podujatím spojené mnohé prípravy, prinášame tohtoročný harmonogram už tradične v predstihu. Dúfame, že vám pomôže s plánovaním vašich lokálnych podujatí.

Plánované kľúčové udalosti príchodu
a cesty Betlehemského svetla na Slovensku

  • 9.12.2023 (sobota) – odpálenie Betlehemského svetla v Rakúsku, v Linzi
  • 10.12.2023 (nedeľa) – odovzdanie Betlehemského svetla poľským a ukrajinským skautom
  • 10. – 13.12.2023 – prinesenie Svetla do Prezidentského paláca / odovzdanie prezidentke SR
  • 16.12.2023 (sobota) – vlakový rozvoz po Slovensku
  • od 16.12.2023 – roznášanie Betlehemského svetla v regiónoch
  • 17.12.2023 (nedeľa) – vynesenie Betlehemského svetla na Lomnický štít a na Hrebienok vo Vysokých Tatrách

Odpálenie Svetla v Linzi

Rovnako ako v roku 2018, tak i v 2023 sa slávnostná ekumenická ceremónia, ktorej súčasťou je odpálenie Betlehemského svetla, uskutoční v Rakúskom meste Linz – v meste, kde celá táto novodobá tradícia pred 35-timi rokmi začala.

Slovensko na tejto ceremónii zastupuje Slovenský skauting, ktorý je hlavným organizátorom šírenia Plamienka z Betlehemu v našej krajine. Účasť v katedrále je však limitovaná a vstup do nej je podmienený náramkom.

Národná úroveň nie je organizátorom zborových, oblastných, či regionálnych zájazdov na ekumenickú ceremóniu, no má k dispozícii vstupy, ktoré dokáže prerozdeliť a prideliť záujemcom. Z tohto dôvodu žiadame, aby sa tí, ktorí plánujú vycestovať 9. decembra 2023 do Linzu, ozvali obratom prostredníctvom e-mailu na adresu svetlo@skauting.sk s informáciou o záujme účasti a počtom ľudí. Nepotvrdeným dopytom a rovnako ani nenahláseným záujemcom, žiaľ, vstup do katedrály nevieme poskytnúť a ani zaručiť.

Skauti a skautky zo 70. zboru z Bratislavy pred odchodom vlaku ŽSSK na trasu Bratislava-Košice. Foto: Slovenský skauting/Marián Suvák

Vlakmi od západu na východ

Sobota 16. decembra bude kľúčovým dňom v distribúcii Betlehemského svetla naprieč celým Slovenskom. Počas jedného dňa sa totiž prostredníctvom vlakového rozvozu privezie Plamienok do viac ako 300 železničných staníc, na ktorých budú jednotlivé vlaky zastavovať. Prvé vlakové spojenia, ktoré štartujú betlehemskú štafetu vyrážajú z Bratislavy už skoro ráno. Poslednou zastávkou je Prešov, najvýchodnejšou železničnou stanicou je zasa Stakčín.

Aktuálne až do 26. novembra 2023 prebieha prihlasovanie skautských hliadok, ktoré majú záujem absolvovať vlakový rozvoz Betlehemského svetla na jednej z mnohých tratí.

Mapa ako zdroj údajov

Dávame ju do pozornosti už niekoľko rokov, upriamujeme na ňu pohľady, naháňame zbory a stále chceme viac a viac dát. A to len preto, aby sme vedeli odpovedať na desiatky či stovky otázok, kde a kedy bude Betlehemské svetlo tu a zasa tam. Každá jedna presná informácia zvyšuje jeho dostupnosť. Na mieste je teda upozorniť ľudí v zboroch, oblastiach a oddieloch, ktorí jednotlivé miesta pokrývajú, zabezpečujú či obsluhujú, aby sa zamysleli o niečo skôr a už v predstihu nám všetkým (a hlavne verejnosti) dali prostredníctvom mapy vedieť cenné informácie.

Výhodou pravidelnej aktualizácie mapy je možnosť časovo nenáročného aktualizovania už existujúcich miest z predchádzajúcich rokov.