Buď pripravený/pripravená… na letný tábor!

1676
Foto: Vladislav Kakody

Novopečených aj skúsených táborníkov čaká rovnaká podstatná vec – zbaliť sa na skautský tábor! Pozrime sa spoločne, na čo počas balenia myslieť a na čo nezabudnúť, a to ani počas samotného tábora. Praktický zoznam, s ktorým sa dokážeš na tohtoročný tábor kvalitne pobaliť tak, aby si na nič nezabudol, a do ktorého môžeš dopĺňať a odškrtávať zbalené kusy, nájdeš v letnom čísle časopisu Skaut!

Pohodlie nadovšetko

Otázka väčšia než tá, či bolo prvé vajce alebo sliepka. Bal si len také oblečenie, v ktorom sa cítiš pohodlne. Ak si pri niektorom tričku povieš „možno si ho oblečiem“, je pravdepodobnejšie, že tak nespravíš, a zoberieš ho len na výlet zo skrine. Oblečenie si ber však staršie alebo také, pri ktorom by ti nevadilo, ak by sa zašpinilo či spálilo.

Nemusíš si baliť na každý deň čisté tričko. Ak bude počasie tak teplé, že tričko prepotíš, bude dostatočne teplo aj na to, aby ti po opratí rýchlo vyschlo. Kritickejším kusom oblečenia sú ponožky. Hoci nepísaný 11. bod skautského zákona tvrdí, že skaut je nepremokavý, 10 daždivých dní z 10 táborových dní si pýta poistku. Stav na dostatok suchých aj teplých ponožiek, ktoré oceníš pri stráži, ale aj deravých gumákoch.

I keď sa teda snažíme šetriť miestom v batohu, nemusíme tak robiť na úkor pohodlia. Jednou z vecí, ktorá sa na tábore hodí je tenšia deka, ktorá spríjemní a zmäkčí vnútro spacáku – a čo je hlavné, zahreje – najmä ak má spacák čo-to za sebou. Hodí sa aj na poobedné leňošenie, programové prvky či ku táboráku.

Na skautskom tábore skautsky

K rovnošate nepatria kratučké obtiahnuté šortky, legíny, roztrhané rifle či pestrofarebné bermudy. Slušné dlhé nohavice neutrálnej farby počas nástupov či táboráku v kombinácii s rovnošatou budú preto vhodnejšou voľbou, a tak si jeden takýchto pár nohavíc určite zbaľ. Ideálne sú dlhé jednofarebné nohavice tmavozelenej, hnedej, modrej, sivej či čiernej farby. K rovnošate by sa nemali nosiť maskáče, rifle ani nohavice identickej farby, akej je rovnošata. Vhodná je tiež dlhšia rovná sukňa do tvaru A či krátke nohavice po kolená. Viac o tom, čo je k rovnošate vhodné, nájdeš TU.

Najjednoduchšou identifikačnou značkou, ktorá nám aj ostatným pripomína, že sme na skautskom tábore, je skautská šatka. Tá má byť pekne zrolovaná a zopnutá turbanom. Uzol dobrého skutku totiž turban nemá nahradiť, ale len doplniť. Nos ju pri všetkých príležitostiach, hrách, aktivitách, dumkách aj pokladovkách.

Mysli tiež na to, že kombinácia skautskej šatky a trička s potlačou metalovej kapely nevyzerá, nielen na fotkách zo skautského tábora, úplne dobre. Vyvaruj sa teda nevhodným potlačiam či nápisom, ktoré by mohli byť v rozpore so skautskými hodnotami alebo by ich spochybňovali, a obdobné oblečenie nechaj doma v skrini.

Foto: Roman Kortiš

Ako dlho ešte?

Ak ťa do táboriska čaká dlhšia cesta pešo, máš o dôvod viac sa zbaliť kompaktne a priestorovo úsporne, aby si v rukách niesol – ideálne žiadne – čo najmenej vecí. Využívaj popruhy na batohu a zaisti si ich okolo pása a na hrudi, aby sa ti kráčalo dobre a tvoj chrbát netrpel. Ak máš plný aj malý batoh na výlety, zahraj sa na korytnačku a daj si ho na plecia spredu. A nezabúdaj – najťažšie veci idú v batohu na spodok.

Kufor je síce prehľadný, no ak vám ich do táboriska nikto neberie hromadne autom, stav radšej na veľký turistický batoh. Využívaj pracky, karabíny, popruhy a karimatku, spacák, ba aj vodu si pripri o vonkajšie úchyty batohu – samozrejme tak, aby ti kráčaním nehompáľali a nesťažovali pohyb. Cestovná taška je síce o niečo praktickejšia, no stále nie je dostatočne praktická na dlhé kráčanie a nosenie.

Pre zdravie

Samozrejme, lieky a vitamíny, ktoré pravidelne užívaš, sú na zozname, čo si zbaliť, v prvých priečkach. Okrem potvrdení od lekára však potrebuješ aj iné veci, ktoré súvisia s tvojim zdravím. Mohli by sme povedať, že aj samotná bunda má čo to s tvojim zdravím – vďaka nej neprechladneš a zostaneš v teple. Počas horúcich letných dní sú našimi najlepšími spoločníkmi pokrývka hlavy, opaľovací krém a voda. 

Šiltovka či klobúk nás zachráni pred úpalom, opaľovací krém zase pred spálením a nebezpečným UV žiarením – neboj sa SPF 50, nie je to až taký veľký faktor, ako sa môže zdať, a pri celodennom pobyte na slniečku ťa nižší faktor nemusí ochrániť. Nezabúdaj sa počas dňa opätovne natierať! Nezabúdaj si chrániť aj oči nosením slnečných okuliarov.

Pitný režim je neodmysliteľnou súčasťou a myslieť naň môžeme už počas samotného balenia. Zober si so sebou eko fľašku z iného materiálu, akým je plast, a ochráň sa pred nebezpečnými časticami, ktoré sa ti môžu dostať do pitia, najmä počas teplých dní.

Repelent do tvojej táborovej batožiny rozhodne patrí. Jednoducho si ho dokážeš vyrobiť aj doma (recept naň nájdeš aj v letnom Skautovi). Zober si so sebou dostatočné množstvo a aplikuj ho niekoľkokrát počas dňa – hlavne keď sa spotíš alebo opláchneš v potoku.

Nemysli len na zdravie seba a spolutáborníkov, ale aj na zdravie našej planéty. Zober si so sebou také produkty osobnej hygieny, ktoré prírodu nezaťažia a ľahko sa v nej odbúrajú. Voľ tuhé prírodné mydlá a šampóny, rovnako aj prírodné pracie mydlá. Náhradné baterky do čelovky si zober nabíjateľné – tak zredukuješ odpad, ktorý by si v lese aj tak nemal ako vyhodiť.

Foto: Vladislav Kakody

Nepodceňuj výbavu

Čelovka je na tábore nutnosť, no na čo by ti bol špagát či igelit? Lanko ti poslúži pri výrobe šnúry na bielizeň v tvojej podsade. Igelit alebo nepremokavú podložku využiješ pri pokladaní si batohu na zem, vďaka čomu ti nenasaje vlhkosť zo zeme počas vysokých zrážok.

Keď ide o výlety, zober si batoh s vystuženými popruhmi, ktoré ťa nebudú rezať na pleciach – rozhodne si so sebou neber zaťahovacie vrecúško, ktoré okrem toho, že je nepohodlné, nemá takú kapacitu, aby si doň zmestil potrebné veci. Na celodennú výpravu predsa potrebuješ niečo pohodlné a dostatočne veľké pre všetky veci, ktoré budeš potrebovať. Zober si batoh na výlety, do ktorého sa ti zmestia aspoň:

  • dva litre vody,
  • nepremokavá bunda,
  • tenšia mikina,
  • náhradné ponožky,
  • pršiplášť,
  • desiata a časť spoločného táborového jedla na výlet,
  • opaľovací krém a repelent,
  • vreckovky,
  • iné veci, ktoré si máš podľa inštrukcií zobrať so sebou.

Rovnako komfortné a dôležité je dbanie na správnu voľbu turistických topánok – pevný členok a drsná podrážka! Rozhodne nechoď na celodennú túru v teniskách, vonkoncom nie v tých s rovnou a hladkou podrážkou. Tvoje členky, a kolená so zvyškom tela, sa ti poďakujú. I keď „turistické“ sandále majú túto nálepku, že sú turistické, na turistiku a výlety si ich radšej neber, pretože tvojej nohe neposkytnú potrebnú oporu a nechránia ti nohu pred ostrými hranami, konármi a kameňmi. Sandále sú vhodné na táborisko – sú omnoho lepšie než šľapky alebo žabky. Rátaj aj s dažďom a bahnom, preto si na tábor zober aj gumáky.

Foto: Roman Kortiš

Niekoľko tipov pre správneho skautského táborníka

  • Namiesto vankúša využi poskladanú mikinu alebo sveter!
  • Oblečenie, či už špinavé alebo to, ktoré si chceš obliecť nasledujúci deň, si môžeš uložiť pod karimatku – zmäkčíš si postieľku a oblečenie budeš mať pekne vyrovnané!
  • Spánok môže byť najnáročnejšou časťou tábora – najmä počas chladných nocí. Ak máš dobrý spacák, platí úmera, že čí menej vrstiev oblečenia na sebe máš, tých rýchlejšie si zohreješ spací vak (telesné teplo sa tak k materiálu dostane ľahšie).
  • Na druhú stranu, spať v čiapke vôbec nie je odveci! Pomôže ti zachovať hlavu v teple, keďže práve cez ňu sa odbúrava najľahšie.
  • Ušetri si miesto a neber si celé balenia kozmetiky. Najskladnejšie a najpraktickejšie sú tuhé mydlá a šampóny. Ak si berieš sprchový gél, prelej si ho do cestovnej fľaštičky alebo menšieho zaváraninového pohára, ktorý dobre tesní.
  • Na tábor si neber žiadne nepotrebné cenné veci, ktoré by si mohol stratiť či poškodiť ako napríklad šperky či elektroniku. Budeš pokojnejší, že sa im nič nestane a ani ich nestratíš. Ďalším aspektom je fakt, že si na skautskom tábore – veci ako napríklad bluetooth reproduktor by mohol pôsobiť rušivo pre samotný chod tábora či okolitú zver. Bez súhlasu vodcu tábora si takéto veci na tábor neber (ak ho nepotrebujete v rámci tvorby programu) a využívaj ich len s dovolením a rešpektom k priestoru, kde sa nachádzaš. Zober si so sebou radšej knihu a užívaj si zvuky prírody.
  • Označ si svoje veci! Podpíš si najmä tie, ktoré nosíš do spoločnosti ostatných táborníkov (ešus, hrnček, lyžica), alebo tie, ktoré máš s ostatnými rovnaké (zborové tričko či mikina). Ľahšie sa ti tak stratené alebo zabudnuté veci vrátia naspäť, alebo ich len jednoduchšie rozoznáš. Ideálne však je, ak si na svoje veci dávaš pozor – tak ich nemusíš hľadať v stratoch a nálezoch!
  • Ak šetríš miestom v batohu, prvú poobednú siestu využi na výrobu vešiaka na svoju skautskú rovnošatu! Budeš ju mať tak vždy pekne pripravenú, nepokrčenú a tiež ohúriš porotu udeľujúcu vlajku čistoty.

Spracovanie zoznamu, ktoré si môžeš prakticky vypĺňať a dopĺňať, nájdeš v letnom čísle časopisu Skaut 🙂

Autor: Martina Suváková