Kuchár
- Doma pomáhame pri príprave nedeľného obeda, vieme ošúpať zemiaky a inú zeleninu, rozbiť vajíčko, obaliť rezeň v trojobale,…
- Uvarili sme čaj pre družinu z vlastnoručne nazbieraných byliniek.
- Na výprave, či tábore sme si uvarili samostatne jedno jedlo na otvorenom ohni.
- V prírode sme si upiekli zálesácky chlieb na palici (pečenie „hadov“), alebo chlebové placky.
- Vieme pripraviť nepečený zákusok na slávnostné chvíle (napr. smotanová piškótová torta).
- Vieme urobiť chlebíčky aspoň s dvomi druhmi nátierok.
- Poznáme a dodržiavame zásady stolovania a hygieny pri varení doma i v prírode.
- Vyrobili sme si vlastnú kuchársku čapicu.
- Vieme bezpečne založiť oheň, správne ho uhasiť a vrátiť ohnisko do pôvodného stavu.
Poznámky
- Odborka sa dá plniť skupinovo, alebo individuálne. Pri individuálnom plnení môže zapisovať splnené ciele aj rodič.
- Pri praktickej činnosti je potrebný neustály dohľad a pomoc od dospelého, hlavne pri práci s akýmikoľvek ostrými nástrojmi.
Výchovný zámer odborky
Odborka podporuje vzťah k vareniu a pomoci pri kuchynských prácach. Je prípravou na vyššie stupne odborky pre skautský vek.
Odporúčaná literatúra
- Kolektív autorov: Táborové varenie, Knihovnička vedúceho TOM-KST 1990
- F. A. Elsner: Zálesácká kuchyně, Naše vojsko 1970 (edícia Mozaika)
- Martina Krupárová: Kuchárska kniha pre malých šéfkuchárov a šéfkuchárky, Computer Press, 2008