Kuchár
Zelený stupeň
- Uvaril som čaj z byliniek a kakao pre 30-členný tábor.
- Doma som sám trikrát pripravil nedeľný obed (polievka, hlavné jedlo, šalát alebo múčnik).
- Na výprave som pre svoju družinu na otvorenom ohni (pahrebe) pripravil kura, rybu alebo iný druh mäsa so zemiakmi.
- Pre oddiel alebo družinu som pripravil obložené chlebíčky s aspoň dvomi druhmi nátierok.
- Pripravil som koláč alebo tortu pre svoju družinu.
- Zúčastnil som sa na stavbe táborovej kuchyne a jej zariadenia.
- Poznám etiketu stolovania v spoločnosti a vysvetlil som ju svojej družine, oddielu, skupine ľudí.

Červený stupeň
- Uvaril som polievku bez zápražky i so zápražkou.
- Uvaril som 4 rôzne jedlá z rôznych svetových kuchýň (talianskej, ázijskej, španielskej, francúzskej…).
- Bez polotovarov som pripravil dve sladké jedlá:
- slivkové gule
- parené buchty
- palacinky
- lievance
- pirohy
- ovocný koláč z kysnutého cesta
- V prírodných podmienkach som praktizoval jedno zo zálesáckych varení:
- upiekol som chlieb
- uvaril som špenát zo žihľavy
- pripravil som šalát z lesných plodov
- Setonov hrniec
- Vytvoril som si vlastnú zbierku receptov (minimálne 20 receptov) pre táborové aj normálne varenie. Podľa výberu družiny, kamaráta alebo rodiny som jedno jedlo podľa nich uvaril.
- Zostavil som nutrične vyvážený jedálniček pre 30-členný 2-týždňový tábor a vypočítal som objemy potrebných surovín.
- Varil som na 3 víkendových akciách alebo som týždeň varil na tábore pre oddiel (aj v spolupráci s iným kuchárom).
- Poznám a dodržiavam hygienické zásady skladovania a spracovania potravín v prírode a ich trvanlivosť.
