Gurmán
- Učíme sa vážiť si každé jedlo, správame sa k jedlu s úctou, pýtame si len vždy len toľko, koľko zjeme a naučíme sa za jedlo nahlas poďakovať.
- Vieme, ako sa správať v reštaurácii, objednať si jedlo a správne ho konzumovať. Vieme, aký je celkový bontón pri konzumácii jedla a pri obsluhovaní.
- Ochutnali sme jedlá typické pre 5 kontinentov sveta, podľa vlastného výberu (návšteva reštaurácie, vlastná príprava…).
- Vyskúšali sme rôzne spôsoby konzumácie jedla – paličky, príbor, ruky. Spôsob jedenia musí súvisieť s kultúrou danej krajiny, odkiaľ jedlo pochádza.
- Zistili sme krajinu pôvodu aspoň 10 plodín (kukurica, zemiaky, kakao…).
- Vyhotovili sme si mapu korenín a spravili sme si čuchové pexeso.
- Spoznali sme cestu surovín, ktoré konzumujeme, akú vzdialenosť prešli, kto ich vyrobil, akú mali cenu.
- Urobili sme rozhovor s miestnym šéfkuchárom (školské zariadenie, reštaurácia) alebo s čašníkom o jeho činnosti a o spôsoboch prípravy jedla/stolovania.