Po 21 dňoch v Južnej Kórei sa slovenská výprava vracia domov

575
Foto: Záverečný ceremoniál na Svetovom skautskom Jamboree /WOSM/

(Bratislava, 12.8.2023) 25. ročník svetového stretnutia skautov, ktoré je symbolom kultúrnej výmeny a rozvoja mládeže, sa skončilo večer 11. augusta veľkolepým záverečným ceremoniálom na štadióne Svetového pohára v Seoule. Na tejto významnej udalosti sa zúčastnilo vyše 40 000 skautov z celého sveta. Slovenská výprava tak po 21 dňoch v Južnej Kórei vyráža na cestu domov. Do Bratislavy by mali pricestovať 13.8. vo večerných hodinách.

Slovenskí skauti a skautky odcestovali do Južnej Kórey z Bratislavy 24.7.2023. Prvých 7 dní strávili poznávaním hlavného mesta Seoul odkiaľ sa 1.8. prepravili na miesto konania 25. Svetového skautského jamboree, na táborisko SaeManGeum.

Počas desiatich dní Jamboree sa účastníci mohli zapojiť do rôznych dobrodružných a vzdelávacích aktivít. Podujatie však nebolo bez výziev. Napriek extrémnym horúčavám a vplyvu tajfúnu Khunan, ktorý zmenil priebeh udalosti, skauti preukázali prispôsobivosť a odhodlanie. Nepriaznivé poveternostné podmienky si vyžiadali presun účastníkov z táboriska do Seoulu a rôznych lokalít jeho okolí. Vďaka spolupráci s kórejskou vládou a pomocou stoviek skautských dobrovoľníkov na mieste však všetci účastníci opustili táborisko v bezpečí.

Po tajfúne, ktorý sa postupne zmenšil na tropickú búrku, skauti nezaháľali. V pravom skautskom duchu využili čas na objavovanie krás Južnej Kórey, vrátane návštev múzeí, chrámov, účasti na tradičných čajových obradoch či zábavu v zábavných parkoch.

Záverečný ceremoniál na štadióne Svetového pohára bol vrcholom podujatia, kde skauti spoločne prežívali nezabudnuteľné momenty plné emócií, vystúpení a prejavov. Unikátny moment prinieslo odovzdanie vlajky svetového skautingu od kórejských skautov mladým reprezentantom Poľska, ktoré bude hostiť nasledujúce, 26. Svetové skautské jamboree v roku 2027.

Celkovo 25. Svetové skautské jamboree poskytlo mladým ľuďom príležitosť užiť si spoločný čas táborenia, praktického učenia sa a získať nezabudnuteľné zážitky. V priebehu tohto jedinečného stretnutia skauti nielenže prekonali rôzne prekážky, ale objavili aj jedinečné kultúrne dedičstvo Južnej Kórey a pohostinnosť miestneho obyvateľstva. 

Napriek všetkým úskaliam, ktoré toto podujatie postretli, naši slovenskí skauti a vedúci prejavili neskutočnú odolnosť, odhodlanosť a pozitívneho ducha aj v náročných situáciách. 

Veríme, že sa domov vrátia v poriadku a odmenou za ich výdrž im budú jedinečné zážitky, nový zahraniční kamaráti, poznatky o kultúre a prostredí Južnej Kórei a samozrejme aj motivácia do ďalšej činnosti v skautingu.

Pozývame médiá v nedeľu, 13. augusta, na miesto príchodu účastníkov, kde budú mať možnosť získať reakcie členov a vedúcich výpravy. Čas pre mediálne výstupy je od 20:30 do 21:00. Parkovisko sa nachádza na adrese Litovská 30, 841 04 Karlova Ves. Pre overenie času príchodu prosím kontaktujte komunikačnú manažérku výpravy, Miroslavu Petrášovú, dostupnú na e-maile scoutmoot@scouting.sk a tel. čísle +421 948 022 447 alebo vedúcu výpravy, Dominiku Čaklošovú na tel. čísle +421 902 473 710.


Slovenský skauting patrí medzi najväčšie mládežnícke organizácie na Slovensku a má vyše 100 ročnú tradíciu. Skauting spája skvelé zážitky s budovaním životných zručností a silného charakteru. Ponúka pestrú programovú paletu pre rôzne vekové kategórie detí a mládeže, čím umožňuje aktívne tráviť ich voľný čas. Za pomoci stoviek mladých a dospelých dobrovoľníkov vytvárame priestor na ich všestranný rozvoj. V Slovenskom skautingu je v súčasnosti registrovaných viac ako 7000 členov, ktorí pracujú v takmer 100 skautských zboroch v 50 okresoch.

Mária Dirgová
Ústredie Slovenského skauting
komunikacia@skauting.sk
0915 368 892
www.skauting.sk