Vyhlásenie k spomienke na Sviečkovú manifestáciu

Pridané 26.03.2013

Vyhlásenie k spomienke na Sviečkovú manifestáciu

Duchovná rada SLSK podporuje aby si Slovenský skauting pripomínal marcové výročie Sviečkovej manifestácie (25.3.1988), keďže bola významným krokom na ceste od totality k slobode. Uvedomujúc si situáciu, že v roku 1948 v Československu získala politickú moc Komunistická strana, ktorá zlikvidovala skauting založený na demokratických a náboženských princípoch. Mnoho skautov a skautiek bolo neprávom uväznených a perzekvovaných. Aj keď k obnove skautingu došlo v období Pražskej jari v roku 1968 následne po okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy bol v apríli 1970 znova zakázaný. 25.3.1988 - približne rok a pol pred pádom totalitného režimu sa udiala na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave pokojná manifestácia občanov za náboženské a občianske práva a slobody. Sviečková manifestácia vznikla z podnetu veriacich. Vyjadrila však požiadavku za úplné dodržiavanie občianskych práv v Československu pre všetkých občanov – veriacich aj neveriacich. Tento proces naštartoval zároveň aj udalosti z novembra 1989, čím začala aj obnova skautského hnutia na Slovensku a následnej organizácie Slovenský skauting.

Význam pre dnešok:

Za komunizmu boli prenasledovaní mnohí ľudia pre svoje presvedčenie, vierovyznanie, ale aj pre združovanie sa napr. i v skautingu. Sviečková manifestácia sa proti tomuto postavila. Jej odkaz je platný dodnes, preto je dôležité, aby sme si ju pripomínali. Hoci boli zhromaždení neprimerane tvrdým zásahom polície rozohnaní, prejavili odvahu a riskovali tak svoju slobodu. Spomienka na túto udalosť je aj mementom, aby sa potláčanie občianskych práv a slobôd už nikdy viac nezopakovalo. Je tiež upozornením a vyjadrením spolupatričnosti pre ľudí, ktorí žijú v neslobodných krajinách.

doc. Dr. Daniel Slivka, PhD. – predseda DR SLSK

Mgr. Lukaš Poklemba – národný kaplán SLSK

Mgr. Katarína Rausová – tajomníčka DR SLSK

Povedali o nás

Nelson Mandela, prvý černošský prezident Juhoafrickej republiky, nositeľ Nobelovej ceny za rok 1993

Medzinárodné skautské hnutie je svetovou jednotkou vo výchove mládeže a má mimoriadnu dôležitosť pre súčasnú mládež vo vznikajúcich demokraciách všade vo svete. Rozvíja vlastenectvo, morálne hodnoty, odvahu, buduje charakter, sebadôveru a spoločenskú zodpovednosť.

Skauting v číslach

6 000

Patríme medzi výchovné organizácie pre deti a mládež na Slovensku. Slovenský skauting má 6 000 chlapcov, dievčat a dospelých dobrovoľníkov v 120 mestách a obciach na Slovensku.

Zaujímavosti

Desiatky mladých ľudí ročne absolvujú náš vzdelávací program Mladý líder. Získavajú zručnosti a cenné skúsenosti, ktoré im pomáhajú dosiahnuť úspech v živote a zamestnaní.

Zdieľanie