Vyhlásenie k spomienke na Sviečkovú manifestáciu

Pridané 26.03.2013

Vyhlásenie k spomienke na Sviečkovú manifestáciu

Duchovná rada SLSK podporuje aby si Slovenský skauting pripomínal marcové výročie Sviečkovej manifestácie (25.3.1988), keďže bola významným krokom na ceste od totality k slobode. Uvedomujúc si situáciu, že v roku 1948 v Československu získala politickú moc Komunistická strana, ktorá zlikvidovala skauting založený na demokratických a náboženských princípoch. Mnoho skautov a skautiek bolo neprávom uväznených a perzekvovaných. Aj keď k obnove skautingu došlo v období Pražskej jari v roku 1968 následne po okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy bol v apríli 1970 znova zakázaný. 25.3.1988 - približne rok a pol pred pádom totalitného režimu sa udiala na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave pokojná manifestácia občanov za náboženské a občianske práva a slobody. Sviečková manifestácia vznikla z podnetu veriacich. Vyjadrila však požiadavku za úplné dodržiavanie občianskych práv v Československu pre všetkých občanov – veriacich aj neveriacich. Tento proces naštartoval zároveň aj udalosti z novembra 1989, čím začala aj obnova skautského hnutia na Slovensku a následnej organizácie Slovenský skauting.

Význam pre dnešok:

Za komunizmu boli prenasledovaní mnohí ľudia pre svoje presvedčenie, vierovyznanie, ale aj pre združovanie sa napr. i v skautingu. Sviečková manifestácia sa proti tomuto postavila. Jej odkaz je platný dodnes, preto je dôležité, aby sme si ju pripomínali. Hoci boli zhromaždení neprimerane tvrdým zásahom polície rozohnaní, prejavili odvahu a riskovali tak svoju slobodu. Spomienka na túto udalosť je aj mementom, aby sa potláčanie občianskych práv a slobôd už nikdy viac nezopakovalo. Je tiež upozornením a vyjadrením spolupatričnosti pre ľudí, ktorí žijú v neslobodných krajinách.

doc. Dr. Daniel Slivka, PhD. – predseda DR SLSK

Mgr. Lukaš Poklemba – národný kaplán SLSK

Mgr. Katarína Rausová – tajomníčka DR SLSK

Povedali o nás

Jamie Olivier, šéfkuchár bez čapice

Som poctený získaním vyznamenania od skautov. Zároveň sa tiež skutočne teším, že tisícky mladých ľudí prejavilo vďaka skautskému hnutiu nadšenie učiť sa o jedle a varení. Verím, že svoj záujem o jedlo budú pestovať aj v dospelosti a budú sa starať o seba a ich rodiny dobrou kuchyňou. Pozn. Jamie Olivier získal v roku 2008 skautské vyznamenanie za kampaň za zlepšenie kvality stravovania detí.

Skauting v číslach

1907

1. augusta 1907 sa začal na ostrove Brownsea vo Veľkej Británii prvý skautský tábor. V tento deň sa začala písať história svetového skautského hnutia.

Zaujímavosti

V roku 2005 a 2006 sme zorganizovali najväčší dobrovoľnícky projekt v histórii Slovenska. 1 400 mladých ľudí z dvoch desiatok krajín pomáhalo kalamitou postihnutým Vysokým Tatrám a ich obyvateľom.

Zdieľanie