Odborka Kuchár

Odborka Kuchár

1.      Doma pomáhame pri príprave nedeľného obeda, vieme ošúpať zemiaky a inú zeleninu, rozbiť vajíčko,obaliť rezeň v trojobale, ...

2.      Uvarili sme čaj pre družinu z vlastnoručne nazbieraných byliniek.

3.      Na výprave, či tábore sme si uvarili samostatne jedno jedlo na otvorenom ohni.

4.      V prírode sme si upiekli zálesácky chlieb na palici (pečenie „hadov“), alebo chlebové placky.

5.      Vieme pripraviť nepečený zákusok na slávnostné chvíle (napr. smotanová piškótová torta).

6.      Vieme urobiť chlebíčky s aspoň dvomi druhmi nátierok

7.      Poznáme a dodržiavame zásady stolovania a hygieny pri varení doma i v prírode.

8.      Vieme urobiť jednoduché ohnisko, bezpečne založiť oheň, po použití ho správne uhasiť a zahladiť (vrátiť do pôvodného stavu).

Poznámky

  • Odborka sa dá plniť skupinovo, alebo individuálne. Pri individuálnom plnení môže zapisovať splnené ciele aj rodič.
  • Pri praktickej činnosti je potrebný neustály dohľad a pomoc od dospelého, hlavne pri práci s akýmikoľvek ostrými nástrojmi.

VÝCHOVNÝ ZÁMER ODBORKY

Odborka podporuje vzťah k vareniu a pomoci pri kuchynských prácach. Je prípravou na vyššie stupne odborky pre skautský vek.

nášivku je možné si zakúpiť v skautskom obchode TOTEM s.r.o.

ODPORÚČANÁ LITERATÚRA

Kolektív autorov: Táborové varenie, Knihovnička vedúceho TOM-KST 1990
F. A. Elsner : Zálesácká kuchyně , Naše vojsko 1970 (edícia Mozaika)
Martina Krupárová : Kuchárska kniha pre malých šéfkuchárov a šéfkuchárky, Computer Press , 2008

 

Kalendár akcií

nov03
Indulona 14
Trenčín
nov10
Kľúčová dierka
Zvolenská Slatina

Anketa


Spolu hlasov:

Zdieľanie